Symbol
WIN1886
Jednostka miary
szt.
Sprzedaż na opakowania
nie
Ilość w opakowaniu
1
Dostępna ilość
1 szt.
Minimalne zamówienie
1 szt.
Przyrząd umożliwiający pomiar stężenia cukru w winie i innym alkoholu. Wyposażony w podziałkę oznaczającą stopnie w skali Ballinga. Wystarczy umieścić niewielką ilość płynu w probówce i zanurzyć w nim wskaźnik, by otrzymać precyzyjny pomiar. Pomiar cukru umożliwi dostosowanie stężenia dla kolejnych faz produkcji wina.
Głównymi elementami miernika są:
- pływak (wskaźnik) z odpowiednio naniesioną skalą do pomiaru gęstości płynu w stopniach Ballinga (Blg);
- probówka;
- precyzyjna instrukcja.
Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20 - 21°C.
Pomiar stężenia cukru dokonywany jest poprzez bezpośredni odczyt.
Zakres: od 0 do 24°Blg
( 1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku (moszczu))
Dla ułatwienia zakresy zalecanych stężeń cukru w trakcie poszczególnych etapów przygotowania wina wyróżniono odpowiednimi kolorami:
- przed rozpoczęciem fermentacji stężenie cukru nie powinno przekraczać 22°Blg - obszar różowy;
- zaraz po dodaniu kolejnych dawek cukru w trakcie fermentacji, wskazania winomierza nie powinny przekraczać 16°Blg - obszar żółty;
- odczyt w końcowej fazie fermentacji dla win wytrawnych i półsłodkich, mieścić powinien się w przedziale - obszar zielony.
Areometr ten pozwala również w sposób pośredni określić stężenie alkoholu w winie, poprzez proste obliczenia.
Użytkowanie:
W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu pozbawionego cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka.
Wartość stężenia cukru odczytujemy wg menisku górnego cieczy.
Strona oparta na oprogramowaniu systemu portalu CHH.pl