• WIN1886 Cukromierz WINOMIERZ wino zacier piwo domowe
  • WIN1886 Cukromierz WINOMIERZ wino zacier piwo domowe

WIN1886 Cukromierz WINOMIERZ wino zacier piwo domowe

Symbol

WIN1886

Jednostka miary

szt.

Sprzedaż na opakowania

nie

Ilość w opakowaniu

1

Dostępna ilość

1 szt.

Minimalne zamówienie

1 szt.

 

WINOMIERZ

Przyrząd umożliwiający pomiar stężenia cukru w winie i innym alkoholu. Wyposażony w podziałkę oznaczającą stopnie w skali Ballinga. Wystarczy umieścić niewielką ilość płynu w probówce i zanurzyć w nim wskaźnik, by otrzymać precyzyjny pomiar. Pomiar cukru umożliwi dostosowanie stężenia dla kolejnych faz produkcji wina.

 

Głównymi elementami miernika są:

- pływak (wskaźnik) z odpowiednio naniesioną skalą do pomiaru gęstości płynu w stopniach Ballinga (Blg);

- probówka;

- precyzyjna instrukcja.

Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20 - 21°C.

Pomiar stężenia cukru dokonywany jest poprzez bezpośredni odczyt.

Zakres: od 0 do 24°Blg

( 1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku (moszczu))

Dla ułatwienia zakresy zalecanych stężeń cukru w trakcie poszczególnych etapów przygotowania wina wyróżniono odpowiednimi kolorami:

- przed rozpoczęciem fermentacji stężenie cukru nie powinno przekraczać 22°Blg - obszar różowy;

- zaraz po dodaniu kolejnych dawek cukru w trakcie fermentacji, wskazania winomierza nie powinny przekraczać 16°Blg - obszar żółty;

- odczyt w końcowej fazie fermentacji dla win wytrawnych i półsłodkich, mieścić powinien się w przedziale - obszar zielony.

Areometr ten pozwala również w sposób pośredni określić stężenie alkoholu w winie, poprzez proste obliczenia.

Użytkowanie:

W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu pozbawionego cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka.

Wartość stężenia cukru odczytujemy wg menisku górnego cieczy.